Ekonomi

Doktorunuz ekranınıza gelsin!

Esin ÇETİNEL

Sağlık harcamalarının arttığı günümüzde sigorta şirketleri de ücretsiz online sağlık danışmanlığı hizmeti sunarak müşterilerine destek olmaya başladı. Her geçen gün yaygınlaşan online sağlık danışmanlığı hizmetleri sayesinde sigortalılar artık evlerinden, iş yerlerinden ve hatta seyahat sırasında uzman hekimlerle görüntülü veya sohbet ortamında buluşup hastalıkları hakkında bilgi alabiliyor.

Ancak online danışma limitlerinin her sağlık sorunu için kullanılacak bir kanal olmadığını hemen belirtelim. Öncelikle bu kanalı kullanacak bireyler örneğin; Soğuk algınlığı, kas ağrıları ya da kolay burkulma gibi kolay hastalıklara sahip olmak en önemli kurallardan biridir. Ya da yaşadığınız hastalıkla ilgili bir doktora danışarak hangi doktora başvurmanız gerektiği konusunda bilgi almanızı sağlar. Bu arada bazı uygulamalar yaptığınız analizler için ikinci bir görüş almanıza da olanak sağlar.

Hangi hizmetler sağlanıyor?

Ücretsiz olan bu hizmetin bir diğer özelliği ise sadece tıbbi danışmanlık vermesidir. Bu nedenle başvuracağınız doktor size ilaç veremez, teşhis koyamaz. Ancak tarif ettiğiniz hastalık için hangi branşa başvurmanız gerektiği, gerektiğinde ambulans sevki, sigortalıyı anlaşmaya varılan tedaviye yönlendirme özelliği ile daha önce yaptığınız tahlil sonuçlarını doktorlarla paylaşarak ikinci bir görüş alabileceksiniz. Yakınınızdaki kurum veya doktorlar, gerektiğinde ücreti poliçeniz tarafından karşılanacak olan eve doktor gönderilmesi, Fiyatı poliçeniz tarafından karşılanacak laboratuvar tetkikleri için evinizden numune alınması hizmeti vermektedir. Ancak pek çok sigorta şirketi son iki hizmeti ağırlıklı olarak İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerde verebilmektedir.

Yine birçok firma hizmetlerine sadece sizi değil çocuklarınızı da dahil ediyor. Birçok sigorta şirketi diyetisyen ve psikolojik danışmanlık hizmetlerini de online olarak ücretsiz olarak sağlıyor. Pek çok firma sadece özel sağlık sigortası olanlara değil, tamamlayıcı sağlık sigortası müşterilerine de online danışmanlık hizmeti sunuyor.

İnternet üzerinden başvuru yapabilirsiniz

Bu hizmetten yararlanmak son derece kolaydır. Tek yapmanız gereken sigorta şirketinizin danışma hattını aramak veya taşınabilir uygulaması üzerinden başvuruda bulunmak. Bunun için herhangi bir süre sınırlamanız yoktur. Online başvuru limitleri sayesinde hekimlerden 7/24 tıbbi danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Online başvuru hatlarının temel amacı, sağlığınızla ilgili sorun yaşadığınızda hastaneye başvurmadan önce bu hizmet aracılığıyla uzman hekimle iletişime geçmek, tedavi konusunda doğru yönlendirme almak ve ön tanı ile iyileşmeyi hızlandırmaktır. İkinci temel amaç ise özel veya tamamlayıcı sağlık sigortanızdaki limitleri kullanmadan bu hizmetleri almanızı sağlamaktır.

Sigorta maliyetinizi düşürün

Çünkü sigorta şirketleri, sigorta primlerini üst limitlerine kadar kullanan müşterilerinden bir sonraki yıl daha yüksek prim ödemelerini talep ediyor. Şirketten şirkete değişmekle birlikte bu oran kademeli olarak yüzde 30’a, ek ücret adı verilen yüksek artışlarda ise yüzde 80’e kadar sınırlanıyor. Yani o yıl özel veya tamamlayıcı sağlık sigortanıza 10 bin TL ödeyip sağlığınız için 8 bin TL’nin üzerinde harcama yaparsanız, gelecek yıl primleriniz çok daha yüksek oranda artacaktır.

Sigortacılar, bugün Türkiye’de online danışmanlık kullanım oranının çok düşük, yüzde 1 civarında olduğuna dikkat çekerek, bu ürünün kullanılması sayesinde sigortalıların daha fazla prim ödemesinin önüne geçileceğini ve hastanelerde gereksiz sıkışıklığın önüne geçileceğini söylüyor.

“Dijital müşteri oranı yüzde 1’in altında”

Yakın gelecekte bazı hastalıklarda online randevunun çok önemli hale geleceğini belirten Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan, örneğin basit bir soğuk algınlığına yakalanan kişilerin poliçelerini kullanmak yerine online randevu ve online tedavi süreçlerini tercih etmeye başlayacağını belirtiyor ve konuşmasına şöyle devam ediyor; “Ancak günümüzde online randevulara talep çok yüksek değil. Şu anda Türkiye’de online aktif dijital müşteri oranı yüzde 1’in altında. Buna rağmen hastane entegrasyonu arttıkça birkaç yıl içinde yaygınlaşacağını düşünüyorum.

Tüm sigorta ürünlerinde olduğu gibi özel ve tamamlayıcı sağlık sigortalarında da kullanıldıkça sonraki prim artışları artmaktadır. Buna tazminat prim oranı diyoruz. Bugün sağlık poliçelerinde tazminat prim oranınız yüzde 80-85’lere ulaştığında artık sigorta şirketinin o işten kar elde edemeyeceği noktaya ulaşıyor. O seviyeye ulaştığında ise bir sonraki yıl sigorta primlerinde normalin üzerinde bir artış yaşanabilir. “Bu konuda dikkatli olmamız lazım.”

Çevrimiçi danışmanlığı kim sağlar?

Türkiye’de online danışmanlık hizmeti veren bazı kurumlar ve uygulamaları şöyle:

Mapfre Sigorta

Mapfre Sigorta, “Doktora Sorun” uygulamasıyla müşterilerine 7/24 telefonla sözlü, uygulama üzerinden veya yazılı sohbet yoluyla danışmanlık hizmeti veriyor.

Yıl boyunca istediğiniz kadar randevu alabileceğiniz bu hizmet ücretsizdir ve teminat limitlerinizi tüketmez. Doktora Sor ile Dahiliye, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Genel Cerrahi, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kardiyoloji, KBB, Ortopedi, Nöroloji, Cilt Hastalıkları ve Üroloji bölümlerinden danışmanlık alabilirsiniz.

Hepiyi Sigorta

Hepiyi Sigorta, “Doktor Online” hizmetiyle ayakta tedavi limitlerinizde herhangi bir azalma olmadan, nerede olursanız olun uzman tıbbi danışmanlık almanızı sağlıyor. 10 psikolog, 10 diyetisyen ve 10 diğer branş olmak üzere toplam 30 online toplantı ücretsiz olarak sunulmaktadır.

Demir Sağlığı ve Yaşam

Demir Sıhhat ve Hayat müşterilerine 7/24 Online Sağlık Danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Bu hizmet kapsamında sigortalılar doktorlarıyla online olarak görüşebildiği gibi 7/24 canlı sohbet de yapabilmektedir.

QNB Sigorta

QNB Sigorta sigortalılarına uzman hekim, psikolog, pedagog ve diyetisyenlerle anında veya ileriki bir tarihte sesli, görüntülü veya yazılı olarak görüşme imkanı sunuyor. Bunun için formu doldurarak online doktor platformuna ulaşabilirsiniz. TSS müşterileri de bu hizmetten faydalanabilmektedir.

Ayrıca Sağlıklı Hayat Ferdi Kaza Sigortası yaptıranlar sadece online doktor ve psikolog hizmetlerinden faydalanabilmektedir. Siz veya çocuklarınız bu hizmetten faydalanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu