Haber

Enkazdan kurtarılan Aziz Erva’dan 19 gündür haber alınamıyor.

Enkazdan sağ kurtulan Aziz Erva’dan 19 gündür haber yok

KAHRAMANMARAŞ’ta meydana gelen depremde çöken binanın enkazından 6 saat sonra kurtarılan Kutsal Erva Aktaş’ın (10) ailesi 19 gündür ondan haber alınamıyor. Kızının ardından enkazdan kurtarılan Abdullah Aktaş, hastane, adliye, bakanlık, başvurmadığı yer olmadığını söyledi; ancak kızına ulaşamadığını söyledi. Aktaş, son depremde hayatını kaybeden ve kimlikleri belirlenemeyen çocuklarla yapılan DNA eşleştirmesinden bir sonuç çıkmadı.

Kahramanmaraş’ın Onikisubat ilçesinde Aktaş ailesi üyeleri, oturdukları apartmanın çökmesi sonucu enkaz altında kaldı. Abdullah Aktaş 10, kızı Kutsal Erva 6 saat sonra enkazdan kurtarılırken, eşi Ayşe Betül (30), kızı Zümra (4), ablası Hasret Aktaş (22) ve kuzeni İkra Süme (22) hayatını kaybetti. Abdullah Aktaş, kendisinden 4 saat önce enkazdan çıkarıldığı ve hastaneye kaldırılırken yolda komşuları tarafından sağlık görevlilerine teslim edildiği söylenen kızı Holly Erva’dan haber alamadı. . Adamın sadece yüzünü göremedim ama enkazda 5 saat beraber konuştuk. Sağlığının iyi olduğunu söyledi, “Ayaklarımı hareket ettiremiyorum” dedi. Enkazdan çıktığımda alt kattaki iki komşum Mehmet Ağabey’in eşinin kardeşi ‘Ambulans olmadığı için çocuğu hastaneye götürmek için götürdüm. Yolda trafik vardı. ‘Kapalı’ dedi. Abdullah Aktaş, o gün yakınlarıyla birlikte Kahramanmaraş’taki bütün hastaneleri aradıklarını ve kızını bulamadıklarını söyledi.Çocuğumdan bir haber alamadım.Adana, Eskişehir, Kayseri, Mersin’deki bütün devlet hastanelerini ziyaret ettim, yok. .Dna testimi kendi çabalarımla yaptım.Dün itibari ile sonucum çıktı.Uygun bir eşleşme bulamadım.Çocuğumdan hiçbir iz bulamadım.Akrabalar sosyal medyada paylaşmış.Aile Bakanlığına gittim. Sağlık, Adalet Bakanlığı Kahramanmaraş adliyesinde toprağa verilen otopsisi yapılan çocukların fotoğraflarına tek tek baktım ama kızım yok.” Kimliği tespit edilemeyen çocukların parmak izi alınması, fotoğraf çekilmesi ve ayırt edici fiziksel özelliklerinin belirlenmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca çocukların enkazdan çıkarılması ve hastane süreçleri de dahil olmak üzere tüm takipler oluşturulan gruplar tarafından yapılmakta ve gerekirse tedavi süresince refakat hizmeti verilmektedir. Tedavi sürecinde yakınlarına ulaşılamayan, kimliksiz ve/veya kendini ifade edemeyen ve tedavisi tamamlanan çocuklar, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri tarafından devletin bakım ve korumasına alınır. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve Bakanlık bünyesinde kurulan merkez tarafından ABS Afet Yönetim Modülü ve diğer bilgi kaynakları kullanılarak çocukların ailelerine/akrabalarına ulaşmak için tarama/eşleştirme çalışmaları yapılmaktadır. Tarama-eşleştirme çalışmaları kapsamında bir eşleşme varsa aileye ulaşılır. Çocuğun teslimi, aile ve yakınlarını ispatlayan bilgi ve belgelerle bir tutanakla gerçekleştirilir. Bahse ilişkin bakanlıklara talimat yazısı yazıldığı da kaydedildi. ‘1405 ÇOCUK AİLELERİNE TESLİM EDİLDİ’

Öte yandan 23 Şubat prestijiyle 1890 refakatsiz çocuktan 1405’i ailelerine teslim edildi, 380’i hastanede izlendi, 105’i bakanlığa bağlı çocuk yuvalarında tedavi altına alındı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu