Haber

Hamile Eşini Öldüren Sanığa ‘Haksız Provokasyon’ İndirimi

KONYA’da Yargıtay’ın, 6 aylık hamile eşi Sadife Yüzer’i öldüren Ali Rıza Yüzer’e (36) verilen 23 yıl hapis cezasında “haksız tahrik” indiriminin uygulanmaması gerektiği belirtilerek kararı bozuldu. 35), Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi’nde yeniden görüldü. Mahkeme, sanığa yeniden ‘haksız tahrik’ ve ‘iyi hal indirimi’ uygulayarak aynı cezayı verdi. Sadife Yüzer’in ailesinin avukatı Buğra Büyükağaçcı, karara yeniden Yargıtay’a itiraz edeceklerini, belgenin Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda görüşüleceğini ve nihai kararın verileceğini söyledi.

Çumra ilçesi Dineksaray Mahallesi’nde çiftçilik yapan 12 yıllık evli Ali İstek Yüzer, 16 Aralık 2020’de 6 aylık hamile olan 3 çocuk annesi eşi Sadife Yüzer’i silahla vurarak öldürdü. Karnındaki bebeğin kendisine ait olmadığı iddiasıyla çıkan tartışma sırasında tüfekle 5 kez saldırdı. Sadife Yüzer kanlar içinde yere yığılırken, Ali İstek Yüzer sağlık ekiplerine haber verdi. Sadife Yüzer, gelen sağlık ekiplerinin müdahalesine rağmen kurtarılamadı. Jandarma tarafından gözaltına alınan Ali İstek Yüzer tutuklandı. DNA testi, ölen bebeğin babasının Yüzer olduğunu ortaya çıkardı.

HAMİLE EŞİNİ ÖLDÜREN SANILIĞA ‘HAKSIZ TEKLİF’ İNDİRİMİ

“Hamile olduğunu bildiği eşini kasten öldürmek” suçundan yargılanan Ali Rıza Yüzer, Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti, Yüzer’in hatayı ‘haksız tahrik’ nedeniyle yaptığına karar vererek cezayı müebbet hapse indirdi.

KARAR İTİRAZ EDİLDİ

Sadife Yüzer’in ailesinin avukatı, bir üst mahkeme olan Konya Bölge Adliye Mahkemesi’ne başvurarak karara itiraz etti. Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi cezayı aşırı bularak kararı bozdu ve dosyayı 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne geri gönderdi. Yerel mahkeme yine aynı kararı verdi. Dosya tekrar Konya Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderildi. Geçtiğimiz yıl 8 Haziran’da Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi’nde görülen duruşmada Ali Rıza Yüzer’e ilk olarak müebbet hapis cezası verildi. Heyet, “Mağdurun sanığa ‘Efe sadece senin çocuğun, diğerleri senin değil, karnımdaki çocuk senin değil’ demesi, sanığın bu sözlerinin savunmasına aykırıdır” dedi. Olay anında olay yerinde sanık ve mağdurdan başka kimsenin bulunmaması nedeniyle bu sözler mağdur tarafından söylenmiştir.” Suçun ispatının mümkün olmadığı gerekçesiyle ‘haksız tahrik’ altında işlendiğini belirtti. Komite, Yüzer’in “yargılama sürecindeki davranışlarını” da dikkate alarak “iyi hal” indirimi uygulayarak cezayı 23 yıla indirdi.

MAHKEME İPTAL ETTİ, İTİRAZ YİNE AYNI KARAR VERDİ

Bu kararın ardından dosya temyiz için Yargıtay’a gönderildi. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Ali Rıza Yüzer’in cinayeti “haksız tahrik” kararı olmaksızın işlediğine karar vererek, oy çokluğuyla yeniden yargılama talebiyle belgeyi bölge mahkemesine gönderdi. Bölge Adliye Mahkemesi 1’inci Ceza Dairesi’nde bugün yeniden görülen duruşmada, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının ilk cezası verildi. Daha sonra komite, suçun “haksız tahrik” altında işlendiği sonucuna vardı ve sanığa ömür boyu hapis cezası verdi. Kurul, Yüzer’in duruşmadaki davranışlarını dikkate alarak ‘iyi hal’ indirimi uygulayarak cezayı 23 yıla indirdi ve aynı cezayı yeniledi.

“BİZİM İÇİN ACI BİR SÜREÇ”

Sadife Yüzer’in kardeşi Rıfat Yıldız ise 23 yıl hapis cezasını kabul etmediklerini belirterek, şunları söyledi:

“Kız kardeşim, 7 aylık hamileyken kocası tarafından pompalı tüfekle göğsünden vurularak vahşice öldürüldü. Yargıtay, ‘haksız tahrik’ ve ‘iyi hal’ kararlarını uygulayarak 23 yıl hapis cezası verdi. Yargıtay’ın verdiği cezayı bozarak, ‘haksız tahrik’ kararları uygulanmadan yeniden yargılama yapılmasına karar verdi.” aranan. Bugün Bölge Adliye Mahkemesi yine aynı 23 yıl hapis cezasını verdi. Biz devletin adaletine güveniyoruz ama bu süreç bizim için çok sancılı bir süreç. Annemin şu anda mahkemeden haberi bile yok. Acınası bir durumdayız. Neden bu 23 yıl hapis cezasında ısrar ediyoruz? “Yine Yargıtay’a başvuracağız. İnşallah oradan doğru karar gelecektir.”

Sadife Yüzer ailesinin avukatı Buğra Büyükağaçcı, karara yeniden Yargıtay’a itiraz edeceklerini, belgenin Yargıtay Genel Ceza Kurulu’nda görüşüleceğini ve nihai kararın verileceğini söyledi.

?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu