Haber

İsrail Devlet Başkanı Herzog: “Ülkeyi parçalayan derin bir çatışma içindeyiz”

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, ülkesinin derin bir çatışma içinde olduğunu ve “toplumun daha fazla parçalanmasını ve anayasal bir krizi önlemek için çalıştığını” belirtti.

Herzog, yargının bazı yetkilerini Meclis’e devretme girişimlerine karşı hükümetin net bir tavır almadığına yönelik eleştirilere ilişkin bir açıklama yaptı.

Twitter hesabından yayınladığı görüntüde halka seslenen Herzog, “Ülkeyi parçalayan derin bir çatışma içindeyiz. Bu kutuplaşma beni ve yurtdışındaki çoğu kişiyi İsrail ile endişelendiriyor. Bana yöneltilen eleştirilere saygı duyuyorum. , ancak şu anda iki kritik noktaya odaklanıyorum, tarihsel bir anayasal kriz ve toplumun toplumu daha fazla parçalanmayı önleyin.” sözünü kullandı.

Cumhurbaşkanlığı konutunun tüm tarafların güvenip sorunu kabul edebileceği “belki de tek yer” olduğunu belirten Herzog, geçen hafta diyalog ortamı oluşturmak için krizin taraflarıyla görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Bu görüşmelerin başarılı olup olmayacağından emin olmadığını, tarafların bu konuda ‘iyi niyetli’ olsalar da yolun uzun olduğunu ve birçok ayrışma noktası olduğunu kaydeden Herzog, “Tüm taraflarla çalışmaya devam edeceğim. gücüm. Umarım bu krizden bir çıkış yolu bulabiliriz.” değerlendirmesini yaptı.

Netanyahu hükümetinin “yargı reformu”

Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin yargının bazı yetkilerinin Parlamento’ya devredilmesine yönelik saldırıları, hükümet ile Yargıtay başta olmak üzere İsrail yargı sistemi arasında gerginliğe neden oluyor.

Adalet Bakanı Levin, 5 Ocak’ta Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini sınırlayacak, yargının yargıçların seçimi üzerindeki etkisini azaltacak ve Meclis’in mahkeme kararlarını geçersiz kılmasına izin verecek bir yasa planladıklarını duyurdu.

Yeni yargı planına göre koalisyon hükümeti, yargı atama komitesinde mevcut 9 olan üye sayısını 11’e çıkaracak ve bu üyelerden 7’sini seçecek. Üyelerin bu çoğunluğu, hükümetin yargıçların atanmasında tek söz sahibi olacağı anlamına geliyor.

Ayrıca Netanyahu hükümetinin, daha önce yolsuzluktan hüküm giymiş koalisyon ortağı Arye Deri’ye bakanlık yapmasına izin veren tartışmalı maddeye onay vermesi de kamuoyunda tepkilere yol açtı.

İsrail’in başkenti Tel Aviv’de yaklaşık 80 bin kişi konuşma konusu olan yargı reformunu protesto etti.

haberortahisar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu