Haber

Kars’ta Âşıklık Geleneği Geriliyor

TACETTİN DURMUŞ

kars Aşıkların özellikle düğünlerde performans sergileme geleneği gün geçtikçe azalmaktadır. Karslı Aşık Ilgar Çiftçioğlu, “Artık âşıklık geleneği bozuldu. Düğünlerin yapıldığı ahır ve ahırlarda artık el dokuması halılarla süslenmiş meclisler yok. İki gün iki gün 400 kişiye düğün oynadığımı biliyorum. O günleri arıyoruz. Şimdi çadırlar var. Subatan köyündeki düğüne geldik. Tabii o eski tadı alamıyorum ve gözümde o senaryoyu bulamadım.” söz konusu.

Kars’ın merkez Halefoğlu köyünde Deniz ve Toprak çiftinin düğününde sahne alan Ilgar Çiftçioğlu ve Arif Gülcani, mesleklerinde son yıllarda yaşadıkları sorunları anlattı.

“AŞK GELENEĞİ YOK OLUYOR”

Aşık Ilgar Çiftçioğlu şunları söyledi:

“Artık âşıklık geleneği bozuldu. Artık düğünlerin yapıldığı ahır ve ahırlarda el dokuması halılarla süslenmiş meclisler yok. İki gün iki gece 400 kişiye düğün çaldığımı biliyorum. o zamanlar gözümde o senaryoyu bulamıyordum o zamanlar teknoloji bu kadar yoktu âşık ayak gazetecisiydi aynı zamanda yani insanların duygu ve dileklerini getirip götüren yürüyen gazeteciydi .Aşıklar milli olur.Aşıklar millidir ve milli duruşlarını asla kaybetmezler.Ben 46 yıldır bu duruşuma aşığım.Devlet dairelerinin duvarlarında bazı eserlerim asılıdır.O zamanlar kasetleri vardı.Yaptım. 30-35 kaset.O türküler hala büyüklerimizin hafızalarında saklı ama maalesef o meclisler artık yok.Eskiden düğünler cuma günü başlardı pazar dahil 3 gün yani o zamanki meclisler ve o zamanın sanatı, o sevgili yok artık. Aşıklar eserleriyle Kıbrıs savaşını kazandı. Kıbrıs Savaşı sırasında Beşparmak Dağları’nda aşıkların kahramanlık türküleri söylenmiştir. Aile bağları artık yok. Bir evde 5-6 kişi var, her birinin cep telefonu var. Hiçbiri diğeriyle iletişim kurmaz. Her biri başka bir dünyada…”

AŞIK ILGAR ÇİFTÇİOĞLU’NUN ŞİİRİ HARVARD ÜNİVERSİTESİ’NDE DERS OLDU

Arif Gülcani ile düğünde türküler söyleyen Aşık Ilgar Çiftçioğlu, sevgililerle yapılan düğünlerin adeta yok olmanın eşiğine geldiğini söyledi. Murat Çobanoğlu’nun çırağı olduğunu ve 46 yıldır âşık olduğunu söyleyen Çiftçioğlu, çevre hakkında ‘Daha ne olsun!’ Harvard Üniversitesi adlı şiirlerinden birinin ABD’de ders konusu olarak okutulduğunu söyledi. Çiftçioğlu, ABD’de Harvard Üniversitesi’nde İngilizce’ye çevrilen eserinin sözlerini şöyle aktardı:

“Doğayı kirlettik, toprak çok hasta / Genimiz bozuldu daha ne! / Köylü üretmiyor, kentli yasta/ İnimiz bozuldu, daha ne!

Hormon verip kök hücreyi kuruttuk/ Alıp yediğimizi unuttuk/ Yorulduk, çare dedik, hap yuttuk/ Cildimiz bozuldu daha ne!

Ormanları yaktık mı, kollar mı bıraktık/ Tertemiz bir dünya mı bıraktık yıllarca/ Hakk’a giden yolu mu bıraktık/ Yan tarafımız kırık, daha ne!

İnsanlar bir lokma bölemedi/ Bir dünya silemedi virüsü/ Torun gidemedi dedesine/ Bugün bizim günümüz, daha ne olsun!

Başka adı yok daha bu derde/ Gelecek neslin hevesi yok/ Herkesin damak tadı yok huzursuz ağızda/ Demimiz bozuldu daha ne olsun!

Aşık Ilgar diyor ki; ‘helal maya kalkmadı’/ Nesiller bozuldu saymadılar/ Küçük büyük can kaldı/ Daha ne, daha ne!”

Kaynak: ANKA / Hayat

habertaskent.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu