Ekonomi

Microsoft ve Alphabet bilançoları, Fed kararı, Türkiye ekonomisi verileri: Piyasalarda neler oluyor?

Investing.com – Microsoft ve Alphabet üç aylık bilançolarını yayınlayacak ve sonuçlar büyük ihtimalle diğer teknoloji bölümü devlerinden gelen rakamlar için gidişatı belirleyecek. Ortada, Fed merakla beklenen politika toplantısına başlayacak ve Çin hükümeti ekonomik toparlanmayı yeniden canlandırmak için önlemler alma sözü verdi. Yerli inanç endeksi ve kapasite kullanım oranı verileri paylaşıldı.

1. Microsoft ve Alphabet raporları paylaşacak

Microsoftve Google’a aittir Alfabe, bugün ABD’de piyasa kapanışından sonra kazanç raporlarını yayınlayacak.

Hem Microsoft hem de Alphabet için dikkatler muhtemelen bulut bilgi işlem birimlerine odaklanacaktır. Bu birimler her iki şirket için de sağlam kazanç noktaları olsa da, ekonomik belirsizlik birçok müşteriyi harcamalarını kısmaya ittiği için performansları son çeyreklerde düştü.

Reuters tarafından alıntılanan analistlere göre, bu zayıflık Nisan-Haziran çeyreğine kadar uzanmış olabilir. Kümenin en büyük gelir kaynağı ve Azure genel bulut bilgi işlem platformuna ev sahipliği yapan Microsoft Intelligent Cloud, 2017’den bu yana en düşük hızda büyümüş görünüyor.

Ortada, Alphabet’in kendi bulut bilgi işlem biriminin de şimdiye kadarki en düşük büyüme oranına gerilemesi bekleniyor.

Ancak bazı analistler, birçok müşterinin daha yumuşak bir makroekonomik ortamda nasıl çalışılacağını anlamaya başladığını belirterek, bulut bilgi işlem üzerindeki baskının hafifleyebileceğini söylüyor.

Öte yandan bu yıl teknoloji paylarında artışa neden olan üretken yapay zeka gündemdeki yerini korumaya devam edecek. Microsoft ve Alphabet’in yanı sıra rakipleri Amazonve facebook sahibi Meta Platformlar‘uni, yapay zeka hizmetlerinde nasıl gelir elde etmeyi planladıklarına odaklanacak.

Meta Platformlar nihai kazançlarını yarın, Amazon ise 3 Ağustos’ta açıklayacak.

2. Vadeli işlemler, faiz raporları ve Fed kararı öncesinde karıştı

Yatırımcılar kendilerini bir dizi yeni kurumsal çıkara ve Fed’in değerli politika kararlarına hazırlarken ABD hisse senedi vadeli işlemleri karıştı.

Dow%0.01 düştü, S&P%0,16 arttı ve Nasdak 100%0.39 değer kazandı.

30 hisse Dow Jones Sanayi OrtalamasıGösterge Pazartesi günü üst üste on birinci seansını kapatırken, gösterge S&P 500ve teknoloji yüklü Nasdaq Kompozitda gül.

Microsoft ve Alphabet’in yanı sıra Verizon, GEVe Genel motorlarSalı günü kapanıştan önce sonuçlarını da açıklayacak.

Beklenenden daha güçlü ikinci çeyrek getirileri, artan faiz oranlarıyla birlikte ABD ekonomisinin yumuşak bir iniş yapacağına dair umutların artmasına yardımcı oldu.

BeslediÇarşamba günü borçlanma maliyetlerini çeyrek puan artıracağı tahmin edilirken, Wall Street de Jerome PowellAyrıca, ‘ ın daha geniş ekonomik görünüme ilişkin yorumlarını da yakından izleyecektir.

3. Fed iki günlük toplantıya başlıyor

Fed’in politika yapıcıları yakından izlenen iki günlük toplantılarına bugün başlayacak ve piyasalar bu hafta şimdiden büyük ölçüde 25 baz puanlık bir faiz artışını fiyatlıyor.

Investing.com’un Fed Oranı İzleme AracıRapora göre, toplantı sonrasında bankanın faiz oranlarını %5,25-%5,50 aralığına yükseltme olasılığı %98’in üzerinde.

Fikir birliğine yakın tahminler, Powell’ın ifadelerine daha fazla değer katabilir. Özellikle gözlemciler, Fed’in uzun süredir devam eden siyasi sıkılaştırma kampanyasını durdurmayı planlayabileceğine dair herhangi bir işaret arayacaklar.

Son veriler, Fed’in tarihi faiz artışlarının arkasındaki ana itici güç olan enflasyonda bir yumuşamaya işaret ediyor. Ancak, önümüzdeki aylarda fiyat artışının seyrine ilişkin belirsizlik devam ederken, Fed’in gerekirse faiz oranlarını daha da artırma esnekliğini sürdürme olasılığı devam ediyor.

4. Çin ekonomik destek sözü verdi

Çin’in iktidardaki Komünist Partisi’nin karar alma organı, “dolambaçlı” olarak tanımladığı COVID-19 sonrası iyileşmeyi yeniden canlandırmayı amaçlayan önlemleri artırma sözü verdi.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki büyüme, en büyük itici güçleri olan imalat ve gayrimenkulün baskısı altındadır. ikinci çeyrekteönemli ölçüde yavaşladı.

24 üyeli Politbüro’yu temel alan devlet haber ajansı Xinhua’nın haberine göre Pekin, iç talebi canlandırmak, inancı desteklemek ve risklerden kaçınmak için politikasını değiştirecek.

Pazartesi günü lider Xi JinpingCumhurbaşkanı başkanlığında yapılan toplantının ardından Politbüro’dan yapılan açıklamada, bu değişikliklerin aynı zamanda dış ticareti “stabilize etmeyi” amaçladığı belirtildi.

Haberlerin ardından Çin hisselerinin yükselmesiyle teknoloji ve gayrimenkul hisseleri özellikle güçlü faydalar elde etti.

5. Petrol, Çin’in destek vaatlerinin ardından gücünü koruyor

Petrol fiyatları, yatırımcıların Çin’in yeni teşvik planlarını ve Fed toplantısı öncesinde arz daralmasına ilişkin işaretleri sindirmesiyle üç ayın en yüksek seviyeleri yakınında istikrar kazandı.

ABD hisse senedi bilgileri de odakta. Amerikan Petrol Enstitüsü’nün (API) bugün açıklayacağı kesinti rakamlarının ardından Güç Bilgi Yönetimi’nin (EIA) resmi rakamları Çarşamba günü açıklanacak. 21 Temmuz haftasında stokların 2 milyon varilden fazla düşmesi bekleniyor, bu da dünyanın en büyük petrol tüketicisinde istikrarlı talebe işaret edecek.

WTI%0,27 düşüşle 78,53 dolardan işlem gördü. brent%0,34 düşüşle 82,20 dolara geriledi.

Her iki sözleşme de bir önceki seansta %2’den fazla yükselerek Nisan ayından bu yana en yüksek kapanış seviyelerine ulaştı.

6. Yurtiçi kapasite kullanım oranı ve inanç endeksi açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan açıklamaya göre mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim İnanç Endeksi(RKGE-MA) bir önceki aya göre 0,8 puan azalarak 104,9 oldu.

Mevsim etkilerinden arındırılmamış Reel Kesim İnanç Endeksi (RCI), bir önceki aya göre 1,4 puan azalarak 106,8’e geriledi.

Ankete göre, önümüzdeki üç aya ilişkin değerlendirmelerde üretim hacmi ve ihracat siparişlerinde artış beklentisi azaldı.

Önümüzdeki on iki ayın bitmesinin prestijiyle yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak yüzde 59,6 oldu.

Ankete katılanların %13’ü üretimin önündeki en büyük engelin talep olmaması olduğunu belirtiyor.

Bir önceki aya göre içinde bulunduğu sektörün genel gidişatı hakkında daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 6,8’e, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 76,5’e, daha karamsar olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 16,7’ye yükseldi.

diğer taraftan Kapasite kullanım oranıbir artış oldu.

Yine TCMB açıklamasına göre imalat sanayinde mevsimsellikten arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı (CA-MA) Temmuz ayında bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 76,9 oldu.

haber-turgutlu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu