Haber

Sudan Ordusu 12 HDK’lıyı etkisiz hale getirdi

Sudan ordusu, nisan ayının ortasından bu yana savaştığı başkent Hartum’da 12 paramiliter Hızlı Destek Gücü (HDK) mensubunu etkisiz hale getirdiğini duyurdu.

Ordu Sözcüsü Nebil Abdullah, ordunun Facebook hesabından yayınladığı ses kaydında, “Silahlı kuvvetlerimiz, isyancı milislere (HDK) ağır kayıplar veren başarılı operasyonlar yürütüyor. 4 aracı da imha etti” dedi. terimleri kullandı.

Sudan’da ordu ile HDK arasında çatışma

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davrandığı için tehdit olarak gördüğü HDK’nın 2 yıl içinde orduya tam entegrasyonunu istiyordu.

HDK’nın yaklaşık 10 yıllık bir süreçte sivil hükümetin bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz ve gerilim savaşı, 15 Nisan sabahı Hartum ve çeşitli kentlerde silahlı çatışmaya dönüştü. partiler

Çatışmalarda birden fazla sivil olmak üzere 3.000’den fazla kişi öldü ve on binlerce kişi yaralandı.

Taraflar birbirini çatışma çıkarmakla ve insan hakları ihlalleriyle suçlarken, HDK dün yaptığı açıklamada insan hakları ihlali tezlerinin soruşturulması için Birleşmiş Milletler (BM) ile işbirliğine hazır olduklarını duyurdu.

4 milyon kişi yerinden edildi

BM, Sudan’da 100 günden fazla süredir devam eden çatışmalar nedeniyle yaklaşık 4 milyon kişinin yerinden edildiğini bildirdi.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), 15 Nisan’dan bu yana devam eden çatışmalarda 926 binden fazla Sudanlı’nın başta Mısır olmak üzere komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldığını ve 3 milyondan fazla kişinin ülke içinde yerinden edildiğini bildirdi.

BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, ülke genelinde 20 milyondan fazla insanın “yüksek düzeyde akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya” olduğunu söyledi.

findikli-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu