Haber

Erdoğan’dan Yargıtay-AYM krizine ilişkin yeni açıklama: Gerekirse her iki cumhurbaşkanıyla da görüşeceğim

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan ziyaretinden dönen uçakta gazetecilerle yaptığı röportajda gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi arasındaki gerginliğe ilişkin yeni bir açıklama yapan Erdoğan, “Gerekirse her ikisiyle de görüşeceğim. Yargıtay Başkanıyla zaten görüştük. Yargıtay Başkanıyla da görüşeceğiz. Gerekirse Anayasa Mahkemesi Başkanıyım.”

Gerginliğin ilk günlerinde Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararına ilişkin “Taraf değil, hakemiz” yorumunu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Efendim, efendim” dedi. Soru, Türkiye’de son birkaç gündür devam eden yargı tartışmalarıyla ilgili. Sizin hakem göreviniz var.” “Her iki tarafla da oyun oynayıp görüşebileceğinizi söylediniz. Yüksek yargıyla ilgili sorunların anayasal ve hukuki temelde çözülebileceğini vurguladınız. Şimdi Anayasa çalışmasının daha da olumlu sonuç vereceği gerçeğinden hareketle soruyorum. Zaman ayırın, sanki öncelikle yetki çatışmasını önlemek amacıyla bireysel başvurulara ilişkin yasal düzenleme yapılabilir mi?” Soru soruldu.

“Gerekirse her iki liderle de görüşeceğim”

Erdoğan, konuyla ilgili şu yanıtı verdi: “Yani bireysel başvurulara ilişkin hukuki düzenleme yapmak zor bir iş değil. Bu tamamen Cumhur İttifakının alacağı karara, atacağı adımlara bağlı. çözüldü, iş bitmedi. Bundan sonra bu bireysel başvurunun dayanacağı kapı hangisi olacak? Yine Anayasa Mahkemesi olacak. Öncelikle Anayasa Mahkemesinin buna hazır olması gerekiyor. Çünkü birçok yasal düzenleme yapılıyor. Anayasa Mahkemesi’ne giderler, Anayasa Mahkemesi’nde bozulurlar, burada da parlamento böyle bir karar alır ama bu karar Anayasa Mahkemesi tarafından bozulursa zaman kaybı olur, diğeri işe yaramaz, o yüzden parlamento şu anda bilinen plan bütçesi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Ancak bireysel başvurularda Anayasa Mahkemesi’nin çalışmalarını hızlandıracağını söyleyerek bunu da zamanla geçtiler. Az önce bir şey öğrendim. Kaç bireysel başvuru var dedim. Karşılığı 130 bin. Yani ne yazık ki Anayasa Mahkemesinin çalışmalarını hızlandırma amacına ulaşamadı. Bunlara odaklanıp hayali hareket etmememiz gerekiyor ve elbette Yargıtay Başkanı’nın en son yaptığı açıklama her zamanki gibi anlamlıdır. Bir önceki gezimizde bir söz kullanmıştım. Yargıtay üyelerinin sadece avukatlardan oluştuğunu söyledim. Ancak Anayasa Mahkemesi üyeleri arasında hukukçular, valiler, ekonomistler, sosyologlar vs. var. Böyle olması lazım. Peki misyon açısından yük nerede? Yargıtay’dadır. Anayasadan Ticaret Hukukuna, İş Hukukuna kadar her şey Yargıtay’da. Ben buradaki çatışmanın tarafı olacak durumda değilim, bu farklı bir şey. Ancak iş hakemliğe gelince bunu yapmak da doğal olarak bizim görevimiz olabilir. Bu aynı zamanda Cumhurbaşkanı olarak Anayasanın bize yüklediği bir görevdir. Temennimiz böyle bir gerilimin yaşanmaması.

“Gerekirse ikisiyle de görüşürüm”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Yargı kurumlarının başkanlarıyla görüşecek misiniz?” “İki yargı kurumu başkanlarıyla görüşme konusuna gelince. Gerekirse ikisiyle de görüşeceğim. Yargıtay Başkanıyla da görüştük aslında. Anayasa Mahkemesi Başkanıyla da görüşeceğiz. Gerekirse mahkeme. Görüşmemek gibi bir şey söz konusu değil.”

sarkikaraagac-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu