Ekonomi

Pakistan Merkez Bankası Pazartesi günü faiz oranını %22’de tutacak

Pakistan Devlet Bankası’nın (SBP) Pazartesi günkü politika toplantısında gösterge faiz oranını %22’de sabit tutması bekleniyor. Üst üste beşinci toplantıda faiz değişikliği yapılmayacağı anlamına gelen bu karar, ülkenin önümüzdeki ay yapılacak genel seçimlere hazırlandığı bir dönemde alındı.

Analistler, enflasyonun gevşeme işaretleri göstermesine rağmen faiz oranlarının sabit tutulmasında Uluslararası Para Fonu (IMF) ile devam eden 3 milyar dolarlık Standby Anlaşmasının (SBA) etkili olduğunu belirtiyor. IMF’nin programı Pakistan’ın devlet borcunun temerrüde düşmesini önlemede etkili oldu, ancak aynı zamanda enflasyonun yönetilmesini zorlaştıran koşulları da dayattı.

Reuters’in gerçekleştirdiği ankete göre 10 analistten dokuzu SBP’nin faiz oranlarında değişiklik yapmayacağını öngörürken, bir analist ise 50 baz puanlık indirim öngörüyor. KTrade’in kurucu ortağı Ali Farid Khwaja, faiz indirimine karşı çıkarak, “Faiz indirimi haklı bir gerekçe değil. Bu, IMF’ye yanlış sinyaller verecek ve Pakistan’ın enflasyonu kontrol etme konusunda ciddi olmadığını gösterecek.” dedi.

Haziran ayında, IMF’nin ekonomiyi istikrara kavuşturmayı amaçlayan reform programının gerekliliklerini karşılama çabalarının bir parçası olarak, Pakistan’ın faiz oranı, muhteşem bir dönem dışı toplantıda tüm zamanların en yüksek seviyesi olan %22’ye yükseltildi. IMF’nin gereksinimleri arasında yeni vergiler yoluyla 1,34 milyar dolarlık bir artış yer alıyor; bu da Mayıs ayında yıllık %38’lik rekor kıran enflasyona katkı sağlıyor ve oranlar hala %30’un üzerinde.

Bu baskılara rağmen bu yıl enflasyonun düşebileceği yönünde beklentiler var. Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) çarşamba günü yayınladığı raporda, enflasyonun kademeli olarak mevcut mali yılda ortalama yüzde 24’e, 2024/25 mali yılında ise yüzde 14’e düşmesinin beklendiğini söyledi. Ancak IIF, rupideki değer kaybı, artan enerji fiyatları ve artan vergiler gibi enflasyona katkıda bulunabilecek faktörler konusunda da uyarıda bulundu.

Yaklaşan faiz oranı kararı, geçici Başbakan Anwaar ul Hak Kakar’ın 8 Şubat’ta yapılması planlanan seçimler öncesindeki görev süresindeki son kararı olacak. Son yasalar, geçici hükümete, özellikle ekonomik konularda politika kararları alma konusunda daha fazla yetki verdi. IMF’nin kurtarma koşullarının devamının sağlanması amaçlanıyor. Ancak merkez bankasının bağımsız çalıştığı söyleniyor.

Anketin gösterdiği gibi, analistler arasındaki fikir birliği SBP’nin mevcut faiz oranını koruyacağı ve medyan beklentinin 0 baz puanlık bir değişiklik olacağı yönünde.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

dulkadiroglu-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu